Voedseletiketten zijn een onderdeel van de verpakking van een voedingsmiddel. De voedseletiketten informeren over een bepaald levensmiddel. Zo kunt u op een voedingsetiket lezen wat er in het pak zit. Ook ziet u wat er in het levensmiddel zit. Door zo’n voedingsetiket kunt u nagaan wat u koopt. Ook kunt u door het voedingsetiket beter levensmiddelen onderling vergelijken.
Wat er op een etiket voedingsmiddel moet staan is vastgelegd in de Warenwet Informatie Levensmiddelen en in de Europese Wet Voedselinformatie. Voedsel mag volgens de Warenwet geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Hieronder vallen niet alleen de voedingsmiddelen maar ook de plaatsen waar ze gemaakt en verkocht worden. Dat zijn gegevens die dus op een etiket voedingsmiddel moet staan. U kunt dus zien dat men veel waarde hecht aan de gegevens op een etiket voedingsmiddel.
Wat staat erop?
De manier waarop een product wordt verpakt bepaald wat er wel en niet op het etiket voeding staat. Indien een winkelier zelf producten verpakt, zoals een slager die vleeswaren snijdt, zal minder op het etiket staan.
Tips voor de etiketten horeca.
Op de voedseletiketten horeca staan veel gegevens. Er staan op de etiketten horeca veel teksten maar ook tabellen en eventueel logo’s. Ook staan er gegevens op waar we niets aan hebben. Het zijn gegevens die u verleiden om het product aan te schaffen. Laat u niet verleiden door verpakkingen die er fris en vrolijk uitzien. De voedseletiketten moeten die informatie verschaffen waar we voor onze gezondheid daadwerkelijk ook wat aan hebben. Zo moet u na kunnen gaan wat er in het product zit en hoe het is gemaakt. Ook wilt u weten of het een duurzaam product is en waar het vandaan komt. Hoe u het product moet bewaren en waar u op moet letten als u een voedselallergie heeft.
Bewaardatum
Het goed bewaren van de voedingsmiddelen heeft veel voordelen. Wanneer u een product langer kunt bewaren, hoeft u ook minder weg te gooien. Op een etiket voeding staan vaak al goede manieren op hoe u een levensmiddel moet bewaren. Zo kunt u op het etiket voeding lezen waar u het levensmiddel het beste kunt bewaren. Ook staat er een houdbaarheidsdatum op vermeld. Tot die datum kunt u het bewaren zolang het pak niet geopend is geweest. Er kan opstaan TGT en THT. TGT wil zeggen te gebruiken tot en THT tenminste houdbaar tot. Dat zijn twee belangrijke gegevens wanneer we levensmiddelen kopen.
Er zijn producten waar geen houdbaarheidsdatum op wordt vermeld. Zij zijn minder bederfelijk. Hierbij kunt u denken aan zout, peper, alcohol, kauwgom enzovoort. Ook wordt het niet aangegeven op verse groenten. Wanneer u groenten koopt, ziet u al snel genoeg of het nog vers is of niet. Op een voedseletiket staan belangrijke gegevens op die u zeker aandachtig moet lezen wanneer u een product koopt.
Info Food Labels
zijn door chef-koks ontwikkeld en getest. Het is het enige 2 labelsysteem. Hierop kan alles worden gecodeerd volgens HACCP. De voedingsstoffen kunnen veilig worden bewaard in een koelkast, vriezer, droge opslagruimte of in vacuum zakken. Op de labels wordt alle belangrijke informatie aangegeven. Doordat de labels zo eenvoudig zijn worden er veel minder fouten gemaakt.